Plattelandsklassen

 

Al sinds 1985 organiseren we plattelandsklassen, een variant op bos- of zeeklassen. Nee, plattelandsklassen zijn geen boerderijklassen hoewel je soms toch op een echte boerderij terechtkomt.

Plattelandsklassen vzw werd in 1987 opgericht als dienst van de Landelijke Gilden om jongeren in contact te brengen met de oorsprong van hun eten en met het Vlaamse platteland. De nadruk ligt op land- en tuinbouw, maar er gaat ook aandacht naar landschap en natuur, geschiedenis, bewoning, geografie. Boerderijbezoeken horen er altijd bij.

Plattelandsklassen werkt op een ervaringsgerichte educatieve manier. Het platteland beleven is belangrijk en er is volop ruimte om te horen, voelen, ruiken, zien, proeven.

Naast de plattelandsklassen ontwikkelde de vzw de laatste jaren een gamma educatieve initiatieven en didactisch materiaal.

Sportcentrum De Boerekreek is een prima uitvalsbasis om de streek te verkennen, landbouwbedrijven te bezoeken, de natuur in te duiken en te sporten. Je kunt zeilen, surfen en kajakken op de Boerekreek, en de pony's trappelen van ongeduld. Een natuurgids fietst met je mee langs de kreken en het Leopoldskanaal. Hier en daar is er een stopplaats van waaruit je meer te weten komt over flora, fauna en allerlei typische diertjes en vogels. Verder ben je van harte welkom op verschillende landbouwbedrijven waar de bedrijfsleider je met veel liefde voor de stiel meeneemt in zijn dagelijkse leven.

Waar wacht je op om de kinderen een onvergetelijke week te bezorgen?

Voor wie?

Vanaf het vierde leerjaar lager onderwijs

 

Accommodatie

90 bedden, 6 kamers van 6 personen, 6 kamers van 4 personen, 14 kamers van 2 personen en 2 eenpersoonskamers, een eetzaal/polyvalente ruimte, overdekte manege met zadelruimte en klaslokaal, stallen voor 18 paarden of pony's, een buitenpiste, loodsen voor sportmateriaal, droogruimte voor zeil- en surfpakken, fietsenberging, kleedruimtes en sanitaire voorzieningen, EHBO-lokaal. Groepen van minder dan 45 leerlingen zitten soms samen met andere groepen.

 

Varia

Er zijn fietsen, initiatie watersport, initiatie ruitersport, natuurgebonden sporten en omnisport.

  

Meer informatie

>> Plattelandsklassen

>> Plattelandsklassen Boerekreek